středa 4. října 2017

Domácí léčení zlatým mlékem


Na prodloužený víkend jsem si odskočila do Normandie. Kromě zážitků a spousty fotek jsem si dovezla i rýmu a kašel. Na jednom výletě jsme pěkně promokly a tak mě viróza neminula. A tak se v těchto dnech léčím. Nerada sahám hned po lécích a dávám přednost přírodním léčebným prostředkům. Zázvor, med a citrony používám v posledních letech vlastně už celoročně - v létě do limonád a po zbytek roku si z nich připravuju čaje.



V poslední době jsem ale objevila a oblíbila si zlaté mléko z kurkumy, které si dávám teplé večer před spaním. Nejenže se mi díky němu dobře spí, ale jedná se o velmi blahodárný nápoj, který obsahuje velké množství léčebných látek. Je velmi oblíbeným v tradiční východní medicíně, kde se pije už víc, než 5000 let. A proč vlastně? Má protizánětlivé a antioxidační účinky, snižuje koncentraci krevních tuků, zlepšuje činnost mozku, má protirakovinotvorné účinky, příznivě také ovlivňují činnost ledvin a jater. Pomáhá bojovat s onemocněním dýchacích cest, poskytuje úlevu při bolestech v krku, kašli a uvolňuje hleny, podporuje trávení. A než bych vyjmenovala všechny pozitivní účinky, popsala bych spoustu stránek.

Nejenže jsem si oblíbila jeho konzumaci, ale užívám si i jeho přípravu. Mléko je hotové během chvilky. Při vaření se po kuchyni linou vůně koření a výsledná kombinace všech chutí je velmi lahodná a jemná. 
Základní složkou je zlatožlutá kurkuma, která obsahuje kurkumin. Ten má velmi silné antioxidační účinky. Léčivé složky kurkumy se rozpouští v tucích, a proto se do mléka přidává trochu másla nebo kokosového oleje. Ráda taky přidávám ještě další koření: kajenský nebo klasický černý pepř - ten určitě neopomíjejte. Zvyšuje mnohonásobně účinky kurkuminu, působí proti nachlazení, chřipkám, podporuje srdce atd. Dál vylepšuju skořicí, kardamomem nebo zázvorem. Chuť zjemňuju medem nebo javorovým sirupem. I když některé recepty používají při přípravě kurkumovou pastu, většinou vařím přímo z koření. Jen dávejte pozor - hrozí nebezpečí, že od kurkumy budete mít vše žluté. Takže rozhodně kurkumu nerozsypejte.



Co budete potřebovat na 1 hrneček zlatého mléka

1 šálek kokosového mléka (nebo i klasického mléka)
1 lžička mleté kurkumy
špetka kajenského pepře
1/2 lžičky skořice (kardamomu, zázvoru)
1/2 lžičky kokosového oleje nebo másla
1 lžíce medu nebo javorového sirupu

Všechny ingredience kromě medu dejte do kastrůlku, promíchejte a zahřívejte, dokud nápoj nedospěje k varu. Poté stáhněte plamen a nechte 5–10 minut pobublávat. Sceďte a nechte trochu vychladnout, přidejte med a pijte teplé.



3 komentáře

  1. Vypada to nadherne a musi tak i chutnat. M.

    OdpovědětVymazat
  2. JUUU, mám doma všechno až na kokosový olej, ale jak říkala moje mamka - co nemáme, vynecháme :-) A večer to prubnu.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Míšo, místo kokosového oleje jde použít i máslo. A pokud použijete klasické živočišné mléko, nemusíte tuk přidávat, protože ten už v mléku je.

      Vymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.