neděle 13. listopadu 2016

NEZBYTNOSTI DNEŠNÍHO DNE

neděle 13. listopadu 2016

NEZBYTNOSTI DNEŠNÍHO DNE


Dnes mráz pěkně zalézal za nehty a když jsem jen rychle vylétla ven, měla jsem pocit, že mi v žilách doslova mrzne krev. Tak jsem se opět schovala domů, uvařila si čaj, zapálila svíčku, oblékla teplé pletené ponožky a zachumlala se měkké háčkované deky. A bylo mi neskutečně fajn.





Read article
středa 9. listopadu 2016

ŘÍJNOVÉ MOMENTKY ...

středa 9. listopadu 2016

ŘÍJNOVÉ MOMENTKY ...




Máme za sebou už několik listopadových dnů a dnešní mrazivé ráno zcela jasně naznačilo, že nic teplého nás v následujících dnech čekat nebude. A tak ještě malá vzpomínka na říjnové dny, kdy jsme se mohli ještě těšit z teplejšího a slunečného počasí. Zároveň jsme ale začali připravovat své domovy i šatníky na příchod chladného a mrazivého počasí. Teď to určitě oceníme :-)
Read article
neděle 6. listopadu 2016

KDYŽ VONÍ PEČENÉ KAŠTANY

neděle 6. listopadu 2016

KDYŽ VONÍ PEČENÉ KAŠTANY



Můj vztah k pečeným kaštanům je tak trochu komplikovaný a vyvíjel se poměrně dlouhou dobu. Poprvé jsem se setkala s pečenými kaštany ve Francii během předvánočního období. Na ulicích je prodávali Indové a další jiné národnosti. Když jsem šla kolem, vždycky mi smrděly a neměla jsem k nim úplně důvěru. Pak jsem je poprvé okoštovala - chutnaly mi trochu jako uvařené brambory. Takže žádný zázrak jsem v nich neviděla.


Ale pak to přišlo. Koupily jsme si je s kamarádkami na vánočním trhu, stály u stolku s punčem a kornoutkem kaštanů, loupaly si je a klábosily. A tak jsem je vzala na milost. Jejich mírně zakouřená chuť mi vždy připomíná tyhle chvíle. Zároveň je ale stále nesnáším. A to hlavně, když je musím loupat a nejde mi to, protože ta tenká hnědá slupka prostě nejde a nejde oddělat. Takže pak vyhodím půlku kaštanu nebo to z té slupky okoušu. Asi na mě při konzumaci kaštanů na veřejnosti nebude úplně nejlepší výhled. Ale uklidňuje mě, že i ostatní s tím mají své jisté problémy :-).

Protože bohužel netuším, kde se dají v našem okolí nasbírat, musela jsem si je koupit v supermarketu. Rovnou dvě hrsti. Upekla jsem je v sobotu a hezky doma v teple a bez výčitek, že kolem sebe nadělám pěkný nepořádek, jsem si je loupala a křoupala.


Pokud byste si je chtěly upéct doma také, je to velmi jednoduché.

KAŠTANY PEČENÉ V TROUBĚ

jedlé kaštany
pečící papír

Jedlé kaštany nařízněte ostrým nožem na vypouklé straně do kříže a cca 2 - 3 mm do hloubky. Rozprostřete na pečící papír a dejte péct do trouby vyhřáté na 220°C. Peču přibližně 30 minut. Slupak se začne otevírat a vy uvidíte žlutou masitou část kaštanů. Horní část by neměla zčernat. Nejlepší je loupat kaštany ještě teplé. To jde nejlíp.








Read article