úterý 27. září 2016

MEZI LÉTEM A PODZIMEM


Kalendářně přišel podzim minulý týden, ale na vlastní kůži jsem jej skutečně pocítila ve večerních a ranních hodinách. Bylo to jako mávnutím kouzelného proutku. Z letních dnů a podvečerů zůstaly jen letní dny. Alespoň prozatím. Chladná sychravá rána se už ozvala, stejně jako první nachlazení. Už dávno nespím s otevřeným oknem. O víkendu si však ráda hned po ránu oknu ještě otevřu a znovu se ještě na chvilku zachumlám do zahřátých peřin.

Víkend jsem měla prodloužený. Místo středy jsem měla volno v pondělí a tak jsem si tyto tři víkendové dny snažila náležitě užít. Hlavně na čerstvém vzduchu. Počasí tomu vyloženě přálo a bylo by hříchem toho ještě nevyužít. Potřebuju načerpat sluneční paprsky do zásoby, aby bylo z čeho čerpat v zimě.





A tak jsem trávila čas na zahradě. Sklízela se jablka. Sklízely se dýně. Přišlo první shrabávání listí. Také se pralo velké prádlo. A všechno na sluníčku tak krásně usychalo. Ze sklizených jablíček, která nebyla vhodná na uskladnění, se pekly štrúdlové muffiny a celou kuchyň v sobotním podvečeru provoněla vůně skořice.

Nedělní odpoledne jsem využila možná k jedné z posledních vyjížděk na kole. Ale když si to tak zpětně vybavuji, strávila jsem víc času sbíráním šípků, jeřabin a šišek, než jízdou na kole. Ale krásně jsem se vyhřála. Užívala jsem si výhledů na okolní krajinu. Otrhala šípky na čaj. Nastříhala větvičky šípků do vázy. Nasbírala borovicové šišky na podzimní zdobení. Příroda hraje neskutečnými živými barvami, která nás navnadí na slunečné dny před tím, než se přikrade sychravé, deštivé a mlhavé počasí. To má samozřejmě také své kouzlo, ale vždy se těším, až vysvitne nějaký paprsek a tmu rozzáří světlo. 

Užívejte si krásných dnů babího léta. Přeji slunečné dny.

xoxo Alča








úterý 13. září 2016

SVÁTEK ČOKOLÁDY


V rádiu jsme se doslechla, že nejoblíbenější sladkost na světě slaví právě dnes 13. září svůj svátek. Musím neskonale poděkovat Mayům a Aztékům, že tuhle hříšnost objevili a pak také Španělům za to, že ji dovezli do Evropy.

Podle internetu sní každý Čech průměrně šest kilo čokolády za rok. Asi patřím k průměru, myslím, že se moje roční konzumace čokolády k tomuto průměru stoprocentně blíží. Dnes jsem k tomu přidala taky pár dalších gramů :o). Nejraději mám hořkou s vysokým obsahem kakaa. Výhodou takového procenta je, že jí člověk zase nesní až tak moc. Testovala jsem i 90%, a to je pak už čtvereček čokolády pořádně výživný.

A jakou čokoládu máte rádi vy? Mléčnou, s oříšky nebo s krémy?




pondělí 12. září 2016

MOJE KUCHYNĚ, MOJE KRÁLOVSTVÍ


Přes týden se v kuchyni moc nezdržuji. Zato o víkendu se stává mým královstvím. Hlavně v sobotním odpoledni, které je u nás tradičně věnované víkendovému pečení. Vždycky mě víc bavilo pečení a příprava sladkých koláčů a dezertů, než vaření. Možná je to tím, že jsem požitkářka a potřebuju věci zažívat, než shromažďovat (ale i tak je taky shromažďuji – je potřeba nalít si čistého vína).

Ráda si užívám malé chvilky, kdy si dám kávu a k tomu něco sladkého. Doma nebo v kavárně. Miluju malé útulné kavárničky s duší. Mám několik oblíbených, kam se ráda vracím. Cítím se v nich útulně a jako doma. Možná i proto bylo jedním z mých snů nebo tajných přání otevřít si malou cukrárnu nebo kavárnu. Nejlépe v nějakém menším městečku v Provence, kde bych hostům u malých bílých stolečků nabízela čerstvé domácí koláče a voňavou kávu.























zdroj obrázků Engelbert Strauss

Sen prozatím zůstává snem – alespoň tedy, co se cukrárny a kavárny týče. Sladké koláče však peču doma a hostím jimi rodinu a přátele. Baví mě vymýšlet nové věci a experimentovat se zdravějšími variantami sladkostí. Co si budeme nalhávat, jako každá správná ženská se snažím dbát o štíhlou linii, a to se s láskou ke sladkému jen těžko snáší, že?

V kuchyni se tak neustále učím a objevuji nové věci. A protože žádný učený z nebe nespadl, zdokonaluji se postupně v klasickém pečení a zdobení. Dost často je to metodou pokus – omyl. Naštěstí je v současné době velkým pomocníkem internet, kde se dají najít miliony odkazů nebo videí (třeba na youtube), kde můžete krok za krokem sledovat různé tipy a triky. Dost často s některými věcmi bojuji, ale pak když se v kuchyni rozvoní koláč právě vytažený z trouby nebo když mi rodina pochválí nazdobený dort, je to pro mě velké zadostiučinění a vím, že ta námaha stojí za to. A hlavně mě to baví. Dospěla jsem trochu už do takového stádia, že se náhodou nedostanu o víkendu k pečení, mám takový malý absťák.

Zároveň taky zjišťuji, že k pečení potřebuji víc a víc věcí. Naše kuchyně a špíz je plná různých forem na pečení, košíčků na mufiny, čokolády a různého nádobí, na kterém pak koláče podávám (a taky samozřejmě fotím J). Stále mám však pár vysněných kousků, které bych si jednou přála mít v mé vysněné kuchyni. Měla by být inspirovaná francouzským stylem, v kombinaci dřeva a bílé barvy, vzdušná, prosvětlená a plná zelených bylinek. Skříně by byly naplněné různými formami na pečení, hrnečky, talířky. Na lince by stála retro váha a na mém seznamu přání je také nezbytný kuchyňský robot a food procesor značky Kitchen Aid. Nesměl by chybět ani kávový koutek s pořádným přístrojem na přípravu kávy.













A nakonec přichází to nejdůležitější. Móda. Samozřejmě. I v kuchyni je potřeba se inspirovat módou J a při pečení nesmí chybět nezbytný módní doplněk v podobě zástěry. Naštěstí je v poslední době velký výběr krásných zástěr, které jsou nejen funkční, ale zároveň jsou stylové. A protože zástěr není nikdy dost, sestavila jsem si seznam, ze kterého budu čerpat v případě, že by si u nás v rodině někdo nevěděl rady s mým vánočním dárkem ;-).

Protože jsem romantická duše, patří k mým oblíbeným vzorované zástěry značky Green Gate. Pro vánoční pečení by se mi určitě hodila zástěra z kolekce Green Gate December red.


Na seznamu nechybí ani jednobarevné a elegantní kousky. Moc se mi líbí zástěry značky Engelbert Strauss. Vypadají velmi prakticky, ale zároveň jsou velmi stylové.

Jen se rozhodnout, jestli dlouhou, nebo krátkou a v jaké barvě.



zdroj obrázků Engelbert Strauss

Jak si tak vše prohlížím, nevím, nevím, jestli se mi podaří vydržet až do Vánoc :o).

Pohodové dny, A.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...