neděle 6. listopadu 2016

KDYŽ VONÍ PEČENÉ KAŠTANY



Můj vztah k pečeným kaštanům je tak trochu komplikovaný a vyvíjel se poměrně dlouhou dobu. Poprvé jsem se setkala s pečenými kaštany ve Francii během předvánočního období. Na ulicích je prodávali Indové a další jiné národnosti. Když jsem šla kolem, vždycky mi smrděly a neměla jsem k nim úplně důvěru. Pak jsem je poprvé okoštovala - chutnaly mi trochu jako uvařené brambory. Takže žádný zázrak jsem v nich neviděla.


Ale pak to přišlo. Koupily jsme si je s kamarádkami na vánočním trhu, stály u stolku s punčem a kornoutkem kaštanů, loupaly si je a klábosily. A tak jsem je vzala na milost. Jejich mírně zakouřená chuť mi vždy připomíná tyhle chvíle. Zároveň je ale stále nesnáším. A to hlavně, když je musím loupat a nejde mi to, protože ta tenká hnědá slupka prostě nejde a nejde oddělat. Takže pak vyhodím půlku kaštanu nebo to z té slupky okoušu. Asi na mě při konzumaci kaštanů na veřejnosti nebude úplně nejlepší výhled. Ale uklidňuje mě, že i ostatní s tím mají své jisté problémy :-).

Protože bohužel netuším, kde se dají v našem okolí nasbírat, musela jsem si je koupit v supermarketu. Rovnou dvě hrsti. Upekla jsem je v sobotu a hezky doma v teple a bez výčitek, že kolem sebe nadělám pěkný nepořádek, jsem si je loupala a křoupala.


Pokud byste si je chtěly upéct doma také, je to velmi jednoduché.

KAŠTANY PEČENÉ V TROUBĚ

jedlé kaštany
pečící papír

Jedlé kaštany nařízněte ostrým nožem na vypouklé straně do kříže a cca 2 - 3 mm do hloubky. Rozprostřete na pečící papír a dejte péct do trouby vyhřáté na 220°C. Peču přibližně 30 minut. Slupak se začne otevírat a vy uvidíte žlutou masitou část kaštanů. Horní část by neměla zčernat. Nejlepší je loupat kaštany ještě teplé. To jde nejlíp.








3 komentáře

  1. S loupáním kaštanů to mám stejně, nejhorší je, když slupka zapíchne pod nehet. I tak ale na vánočních trzích nikdy neodolám a prokřehlýma prstama je loupu a zapíjím punčem, stejně jako ty. Už teď se na to těším. Hezký týden, Karla

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem zkusila jen jednou.-)Krásné dny přeji Věra

    OdpovědětVymazat
  3. Dik za typ. Tento vikend ich urobim. Monika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.