neděle 31. května 2015

Francouzské sušenky Sablés



Sušenky všeobecně patří k mým oblíbeným sladkostem. A můžou být jakékoli - čokoládové, kokosové, máslové ... prostě malé a ideální na uzobávání. K jedněm z mých nejoblíbenějších ale patří sušenky typu "sablés" /sablé/, přesněji řečeno máslové sušenky, které se na jazyku jen rozplývají, a do jejichž jemně nasládlé chuti se propašuje slaná příchuť. Vždyť tyto sušenky obsahují nemalé množství soli. A to jim možná dodává tu pravou originalitu.


sobota 9. května 2015

Ranní rosou po dešti ...

... po krásném dni, propršená noc...

Ráno je pak vzduch tak nějak nádherně svěží, čistý, provoněný rosou, čerstvou trávou a květinami. Stačí se postavit doprostřed zeleně, bosýma nohama na orosenou trávu, zavřít oči, vystavit se slunci a nasávat vůně a zvuky přírody. Úplný balzám na duši, to mi vždy dodá sílu a energii.





Krásný víkend, Alča

neděle 3. května 2015

Ovesný koláč s borůvkami


Doba po sobotním obědě byla v naší rodině vždy ve znamení pečení koláčů a buchet. Co jsme pekli se většinou odvíjelo od dostupných surovin a podle toho, co zrovna na zahrádce rostlo. Takže bylo období koláčů a buchet jahodových, třešňových, rozličné variace rybízových bublanin, na podzim jablečné, švestkové či hruškové laskominy a přes zimu jsme jeli na ořechových variacích.

S širším a dostupnějším sortimentem se však v aktuální době můžeme pouštět do různých experimentů a ochutnávat recepty z téměř celého světa. A meze se nekladou ani vlastní fantazii. 
Velmi často mě přepadá nepřekonatelný pocit na něco sladkého a nezdravého. Proto jsem šla do sebe a sem tam se snažím upéct nějaký zdravější recept. Neříkám zdravý :o), protože asi zase úplně až tak nejzdravější nebude, ale rozhodně se jedná o posun lepším směrem. Bílou mouku se snažím nahradit špaldovou (na vševědoucím internetu jsem se dočetla, jak je špalda úžasně zdravá a výživná). Výhodou je, že koláče jsem trochu hutnější, takže stačí opravdu malý kousek a člověk je zasycený :o).


© Chez Alena. Design by FCD.