neděle 27. září 2015

Dýňová bublanina se zázvorem a skořicí


S příchodem prvních podzimních dní nastává čas na zužitkování dýňové úrody. Letos se nám na zahrádce poprvé urodila dýně Hokaido, kterou určitě zužitkujeme na polévku nebo na marmeládu. Tento víkend jsem ale také poprvé vyzkoušela máslovou dýni. Protože je máslová dýně velice sladká a chutná po másle, je ideální k přípravě koláčů.

U nás doma milujeme ovocné koláče a bublaniny všeho druhu, takže bylo nasnadě upéct bublaninu a obléct ji do podzimního kabátku. Klasické koření (vanilku) nahradilo koření, jehož vůně je pro většinu z nás spojená právě s podzimem - mletý zázvor a skořice. Příjemně chutnají a také zahřejí. Navíc místo tuku je použito pyré z dýně, takže koláč je mnohem zdravější ;-), není suchý, ale naopak příjemně vláčný.




Ingredience (pro větší plech)
1 hrnek hladké mouky (hrnek o objemu 250 ml)
1,5 hrnku celozrnné mouky
1 práše do pečiva z vinného kamene bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
1,5 kávové lžičky skořice
2 kávové lžičky zázvoru
1/4 kávové lžičky soli
3 vejce
1,5 hrnku třtinového cukru
1 hrnek ovesného mléka (můžete i normální polotučné)
pyré z jedné máslové dýně

Posypka:
30 g povoleného másla
30 g hladké mouky
30 g třtinového cukru
30 g ovesných vloček

1 máslová dýně

Postup:
1) Připravte si pyré z jedné dýně - dýni oloupejte, vydlabejte dužinu, nakrájejte na kostky a cca 10 - 15 minut povařte ve vodě. Vodu poté slijte a dýni rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout. 
2) Druhou dýni oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky nebo na kousky.
3) Troubu předehřejte na 170°C
4) V jedné misce smíchejte sypké suroviny - mouky, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor a sůl. Ve druhé míse rozšlehejte vejce, přidejte pyré, cukr a mléko. Do této misky pak postupně přimíchávejte sypkou směs až budete mít hladké těsto.
6) Těsto vlijte na vymaštěný a vysypaný plech. Na povrch naskládejte nakrájenou dýni a posypte posypkou, kterou si připravíte z másla, hladké mouky, třtinového cukru a ovesných vloček.
7) Dejte péct do vyhřáté trouby cca 30 minut, jakmile začnou okraje koláče zlátnout, vyndejte jej z trouby a nechte vychladnout.












9 komentářů

  1. Koláč vypadá lákavě - a protože dýně jsou jediné čeho se mi letos urodilo - určitě vyzkouším ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Ali, díky za recept. Vypadá opravdu luxusně.
    Pa M.

    OdpovědětVymazat
  3. No toto musím vyskúšať, ... pa.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle vypadá na dokonalý podzimní dezert.
    Alenko, měj se hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzera zdravo.... Ten recept si sama vymyslela? Krásne fotky, veľmi pekne naaranžované, okrem pekárky aj fotografka si zaslúži pochvalu. Keď je to 2 v 1 o to skôr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to kombinace dvou receptů, které doma pečeme. Ale poslední dobou jsem začala používat hodně ovocné pyré místo oleje a másla - alespoň do těsta, kdyžtak to jďe. A děkuji za pochvalu, focení mě moc baví :-)

      Vymazat
  6. Výborné pečení, koláč voní až k nám! Budu muset vyzkoušet... Krásné podzimní dny přeji Maru

    OdpovědětVymazat
  7. Opsáno, upečeno a ..... doslova sežráno. Já to neochutnala, manžel s dcerou se o to postarali sami. Ali, opsala jsem si pár receptů. Některé neobvyklé si manžel opravdu oblíbil. U nás je pouze domácí strava a po chemošce mi rozhodně prospěje více zdravých surovin, než ty klasické. Shodila jsem 30 kg a po návštěvě Vašeho blogu mám pocit, že jsem je asi nabrala jen tím čtením. Moc děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, jsem ráda, že doma chuť all :-) u nás se také snažíme více zdravě, přicházíme opravdu na chuť těm nechemickým věcem. A doma ani moc neprotestují 😂. Jinak na návody sednu a pošlu je během víkendu. Moc zdravím Alča

      Vymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.