úterý 28. července 2015

Celozrnná meruňková bublanina


Po sezóně jahodové, rybízové a třešňové, nastala sezóna meruněk. Zavařovali jsme, vařili jsme marmeládu a pekli koláče. Na meruňkách mám moc ráda jejich sladce nakyslou chuť a proto je velmi ráda používám na bublaninu. Bublanina je velmi vděčný a rychlý dezert, který se dá obměňovat podle sezóny. Můžete mixovat více druhů ovoce, přidat čokoládu či dochutit vanilkou či skořicí. Také není důležité v jakém pořadí dáte ingredience, hlavní je smíchat zvlášť tekuté a suché ingredience a potom vše spojit.

U nás doma pečeme bublaninu v podstatě podle jednoho jediného léty osvědčeného receptu - protože ten nám chutná nejvíc. Tentokrát jsem ale opět trochu zariskovala a zkusila nahradit klasické ingredience zdravějšími variantami ... a ono se to povedlo. Na druhý den jsem musela péct koláč znova :-).





CELOZRNNÁ MERUŇKOVÁ BUBLANINA S OVESNOU POSYPKOU

na menší plech budete potřebovat:
vypeckované meruňky

2 hrnky celozrnné mouky
1 hrnek třtinového cukru s vyšším podílem melasy
1 prášek do pečiva
1 lžička sody
2 vejce
1/4 lžičky mořské soli
1/2 hrnku kokosového oleje
1 lžička kardamonu
1/2 lžičky vanilky
1-2 hrnky neslazeného mandlového nebo kokosového mléka (případně více, aby bylo těsto tekutější)

Posypka
40 g jemných ovesných vloček
40 g másla
40 h třtinového cukru
špetka soli


1) Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte plech.
2) Ve větší míse smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, sůl, kardamon, vanilku, prášek do pečiva a sodu. Ve druhé míse smíchejte tekuté suroviny - vejce, olej, mléko. Přelejte druhou směs k sypké směsi a promíchejte. Pokud budete mít směs hustší, přilévejte po troše ještě mléko. Vylijte na plech.
3) Položte rozpůlené nebo nakrájené meruňky.
3) Připravte si posypku - smíchejte všechny suroviny a prsty promíchejte. Posypte těsto s meruňkami.
4) Dejte do trouby a pečte cca 30 - 40 minut, až začnou hnědnout kraje. Zkuste špejlí, jestli je těsto dobře propečené.




Pěkný večer, Alča





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥