sobota 27. června 2015

Pohankový čokoládový koláč s višněmi

Nastává sezóna třešní a višní. A také sezóna různých šťavnatých ovocných koláčů a vaření marmelád. Velkou výhodou je, že máme vlastní zahradu a tak stačí vyjít ven a natrhat si všeho, co hrdlo ráčí. A ve srovnání s ovocem kupovaným v supermarketech, je chuť domácího ovoce asi tisíckrát jinde. Na chuti je prostě cítit sluníčko.



Ovocné koláče s pořádnou vrstvou šťavnatého a voňavého ovoce jsou u nás doma jednoznačně největším favoritem. Tentokrát jsem experimentovala a zkusila trochu zdravější variantu s pohankovou moukou. Pekla jsem s ní poprvé, tak jsem si úplně nebyla jistá, jak se bude chovat a namixovala ji půl na půl s klasickou polohrubou, ale myslím, že příště bude koláč kompletně jen z té pohankové (která ji i bezlepková, což je super).

A proč jsem si vybrala zrovna pohankovou mouku? Obsahuje mnoho organismu prospěšných látek - například draslík, fosfor, mangan, železo, vápník, vitamín B, bioflavonid, cholin (ten regeneruje jaterní buňky po poškození alkoholem a chorobami a pomáhá při odbourávání tuku nahromaděného v játrech), kyselinu linoleovou (ta zase pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách), rutin (ten v kombinaci s vitamínem C snižuje riziko trombózy, infarktu nebo mozkové mrtvice). Abyste využili všech těchto blahodárných účinků pohanky, je důležité pořídit si mechanicky loupanou pohanku a ne termicky zpracovávanou.



A co tedy budete potřebovat?

INGREDIENCE
275 g pohankové mouky
125 g polohrubé mouky
2 vejce
1 hrnek třtinového cukru
1 prášek do pečiva
3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
1 hrnek mléka
1 zakysaná smetana
1 vanilkový cukr
3-4 lžíce kakaa

náplň:
500 g višní
1/5 hrnku třtinového cukru
1/2 kávové lžičky kardamonu



POSTUP

1) Vyloupejte višně, smíchejte s cukrem a kardamonem.
2) Předehřejte troubu na 200°C a vymažte a vysypte kulatou koláčovou formu.
3) V jedné míse smíchejte sypké ingredience (mouky, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, kakao) a ve druhé míse tekuté ingredience (olej nebo rozpuštěné máslo, vejce, mléko, zakysanou smetanu). Poté obě směsi pečlivě promíchejte.
4) Poté vylijte do formy. Rozprostřete směs s višněmi (i se šťávou, kterou pustily) a dejte do trouby. Pečte 40 - 50 minut (ke konci pečení můžete horní část přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se vám koláč nespálil).
5) Vyjměte z trouby a nechte vychladit. Můžete podávat se lžící zakysané smetany a nastrouhanou čokoládou.

Určitě to není letošní poslední višňový recept, už mi hlavou probíhají další recepty a inspirace, co bych mohla vyzkoušet :-).

Pěkný zbytek soboty a pohodovou neděli,

Alča

... summer time ...

11 komentářů

  1. Alenko, už jsem ho obdivovala na Instagramu, Vypadá výborně. děkuji za recept a poučení!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, ten vypadá dokonale! Krásný zbytek víkendu! Radka

    OdpovědětVymazat
  3. Pol kila muky spolu? Aku velku formu si prosim Ta pouzila? Dakujem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jé, už opravuje - mouky by mělo být 400 g dohromady. Formu mám 28 cm. To by se mi vše nevešlo :-)

      Vymazat
    2. Ďakujem, hned sa mi to nezdalalo. Koláčik je výborný, použila som ríbezle a čkoricu na posyp.

      Vymazat
  4. Milá Alenko, zbožňuji Tvůj blog...Tvé de luxe fotky...Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Alenko, tak to už mám chuť teď, nejvíc mi asi láká ta pohanka....
    Přeju ti hezké letní dny. Jarka

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá božsky a vláčně :-o ♥
    Tvůj blog je geniální!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirabelle, moc děkuji za pochvalu :-) Pěknou neděli.

      Vymazat
  7. Právě jsem narazila na Váš blog a musím říct,že je úžasný,plný skvělých receptů a fotografií.
    Děkuji moc za tolik inspirace a nádhery.Pěkný den.Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, moc děkuji za návštěvu a za tak velikou pochvalu, doufám, že se zde uvidíme častěji :-)

      Vymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.