neděle 3. května 2015

Ovesný koláč s borůvkami


Doba po sobotním obědě byla v naší rodině vždy ve znamení pečení koláčů a buchet. Co jsme pekli se většinou odvíjelo od dostupných surovin a podle toho, co zrovna na zahrádce rostlo. Takže bylo období koláčů a buchet jahodových, třešňových, rozličné variace rybízových bublanin, na podzim jablečné, švestkové či hruškové laskominy a přes zimu jsme jeli na ořechových variacích.

S širším a dostupnějším sortimentem se však v aktuální době můžeme pouštět do různých experimentů a ochutnávat recepty z téměř celého světa. A meze se nekladou ani vlastní fantazii. 
Velmi často mě přepadá nepřekonatelný pocit na něco sladkého a nezdravého. Proto jsem šla do sebe a sem tam se snažím upéct nějaký zdravější recept. Neříkám zdravý :o), protože asi zase úplně až tak nejzdravější nebude, ale rozhodně se jedná o posun lepším směrem. Bílou mouku se snažím nahradit špaldovou (na vševědoucím internetu jsem se dočetla, jak je špalda úžasně zdravá a výživná). Výhodou je, že koláče jsem trochu hutnější, takže stačí opravdu malý kousek a člověk je zasycený :o).




Zkombinovala jsem dohromady asi tři recepty, vložila vlastní invenci a to, co jsem našla v ledničce a ovesný koláč byl na světě. Pochutnal si na něm i táta, který při zjištění z čeho se vlastně koláč skládá protočil oči až na druhou stranu hlavy :o), ale na jeho talíři se po něm jen zaprášilo.

A pokud budete chtít vyzkoušet, budete potřebovat:

Korpus:
2 zralé banány
1 hrnek celozrnných ovesných vloček
1 hrnek špaldové mouky
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
1 hrnek mléka
špetka soli
150 ml rýžového sirupu (pokud nemáte, použijte tekutý med nebo javorový sirup)
1/2 kávové lžičky kardamonu

Tvarohová náplň:
1 kelímek zakysané smetany
2 vaničky měkkého tvarohu
1 větší vejce (příp. 2 malá vejce)
100 ml rýžového sirupu (nebo medu nebo javorového sirupu)

Borůvky (já mám zatím borůvky zavařené)


1. Předehřejte troubu na 170°C.

2 Nejdřív si připravíme korpus. Vločky zalejte mlékem a nechte chvíli nabobtnat, pak rozmixujte tyčovým mixerem (pokud vám nebudou vadit celé vločky v koláči, mixovat nemusíte). V misce rozmačkejte vidličkou banány, přidejte směs mléka a vloček, poté přidejte mouku, vajíčka, prášek do pečiva, sůl, kardamon a sirup. Těsto by nemělo být úplně tekuté.

3. Vylijte ho do koláčové formy, kterou vymažte a vysypte strouhankou (anebo jen vyložte pečícím papírem). Dejte péct do trouby asi na 15 - 20 minut. Až začne povrch korpusu chytat kůrčičku, vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout.

4. Připravte si tvarohovou náplň. Zakysanou smetanu, tvaroh, vejce a sirup vyšlehejte dohromady. Než tuto náplň vylijete na korpus, můžete korpus prolít trochou sirupu nebo šťávou z kompotu. Vylijte náplň, rozprostřete borůvky a dejte zpět do trouby cca na 15 minut. Při tomto druhém pečení jsem položila formu na plech, aby šťáva z borůvek nestékala trouby. Až začne horní vrstva zlátnout, koláč vyjměte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.



Dobrou chuť a zdravější mlsání,
Alča



5 komentářů

  1. Alenko - ten tedy vypadá lákavě a dokonce i tak trochu zdravě... sladké já miluju...budu muset vyzkoušet, ale nejdřív zakoupit špaldovou mouku.
    Měj se moc hezky. Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Alčo, koláč vypadá úžasně, budu ho muset zkusit. Hezký zbytek dne! Radka

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, vypadá skvěle. Banány v těstě a tmavší mouka udělají každý koláč o trochu zdravější!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, moc ráda tvůj koláč vyzkouším...také se snažím každé pečení oživit něčím hodně zdravím.
    Přeji Ti pohodový víkend....u nás už bohužel prší.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Jani, teď jsem to zakřikla. Už se mračí :-)

      Vymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.