neděle 31. května 2015

Francouzské sušenky Sablés



Sušenky všeobecně patří k mým oblíbeným sladkostem. A můžou být jakékoli - čokoládové, kokosové, máslové ... prostě malé a ideální na uzobávání. K jedněm z mých nejoblíbenějších ale patří sušenky typu "sablés" /sablé/, přesněji řečeno máslové sušenky, které se na jazyku jen rozplývají, a do jejichž jemně nasládlé chuti se propašuje slaná příchuť. Vždyť tyto sušenky obsahují nemalé množství soli. A to jim možná dodává tu pravou originalitu.




Po těchto sušenkách sahám vždy, když se ocitnu ve Francii. Původně se tato sušenka pekla ve městě Sablé-sur-Sarthe již od 17. století, takto to uvádí ve svých dopisech markýza de Sévigné, která je dokonce dovezla i na francouzský královský dvůr, kde si na nich pochutnával bratr samotného Ludvíka XIV.

Poměr vynikající chuti ku počtu surovin je téměř směšný. Suroviny by se daly spočítat na prstech jedné ruky (no z druhé použijete jen tři:-)).


Ingredience:
(cca 20 - 30 sušenek, podle velikosti)

140 g másla pokojové teploty (dbejte na to, aby bylo máslo opravdu kvalitní a ne žádná náhražka, jinak skutečné máslové chuti nedosáhnete) - klidně můžete použít rovnou slané máslo
100 g cukru krupice
130 g hladké mouky
130 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu (případně na špičku lžičky vanilky)
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička soli (když použijete slané máslo, sůl vynechejte)
1 vejce rozmíchané ve lžíci vody - tím pak budeme potírat sušenky


Postup:

1) Vyšlehejte cukr a změklé máslo do pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt.
2) Ve druhé mísy smíchejte sypké suroviny - mouky, prášek do pečiva, sůl a lehce vmíchejte do mokré směsi, aby se obě části propojily. Dále propracujte těsto rukama, dokud nebudete mít hladkou jednolitou hmotu. Dejte do ledničky na 1 - 1,5 hodiny.
3) Jak bude těsto vychlazené, předehřejte si troubu na 180°C, rozválejte těsto cca na 5 mm. Vyložte plechy pečícím papírem. Z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 5 cm. 
4) Jak budete mít 1 plech hotový, dejte sušenky znovu vychladit do ledničky asi na 20 minut - tento krok je skutečně důležitý, protože pokud je nevychladíte, špatně se upečou.
5) Rozšlehejte vejce se lžící vody, vyndejte první várku a potřete ji vajíčkem. Mřížku můžete nakreslit vidličkou (ale samozřejmě nemusí být - ty francouzské ji taky někdy nemají).
6) Sušenky pak dejte do trouby na 12 - 14 minut na střední mřížku. Vyndejte až budou pěkně zlaté.



V uzavřené dóze vydrží i týden. Pokud tedy vydrží :-)


Bon appétit :-)
Alča

9 komentářů

  1. Ahoj Alčo,
    vynikající recept. Velmi brzy ho vyzkouším. U nás miluje sušenky můj muž, a proto že já miluji svého muže, tak mu je velmi ráda upeču.
    Děkuji a přeji fajn neděli
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, tedy tvůj muž se má :-) Sušenky mám taky moc ráda, dají se uzobávat po malých kouscích :-)

      Vymazat
  2. Díky za recept..Tento typ sušenek já miluju a t pravé jsou pěkně drahé...Minulý týden jsem za jedny ( sice v krásné plechovce ) dala víc než 90 korun...a jen se po nich zaprášilo..teď je prázdná krabička, tak se do nich asi pustím:o)..krásné dny, Alčo:o)! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, to mi povídej. Mě vždy v obchodech nad těmi cenami přechází zrak. Za pár sušenek ze zahraničí, dáš nekřesťanské peníze. Ale zase, když už jsou v pěkné krabičce, je potřeba prázdnou krabičku nějak využít ;-)

      Vymazat
  3. Alenko, mám ráda tuhle sklad - slanou chuť. Tvůj recept je hodně podobný skotským sušenkám, které si občas kupuji u Marks and Spencera nebo je i dělám.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, nejdřív jsem si na tu slano-sladkou chuť nemohla zvyknout, ale pak si ji člověk tak nějak zamiluje :-). Máš pravdu, myslím, že těm skotským sušenkám jsou hodně podobné i chuťově (tak víš jak, Francouzi vždy musejí mít svoji verzi, přece si nebudou kupovat anglické sušenky, že :-))
      Hezkou neděli, Alča

      Vymazat
  4. |Super! Krásné fotky, sušenky vypadají lákavě..

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
  5. Jejda, takovou chuť jsem na ně dostala.-))

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to vypadá moc zajímavě. Sušenky neznám, slano-sladkou chuť si nedovedu úplně přesně představit.To prostě musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.