neděle 26. dubna 2015

Tatin de poires ... provensálský hruškový koláč


Co se dá dělat během propršeného odpoledne? Asi spousta věcí :-). Nejdřív jsem si listovala kuchařkami, že bych mohla něco dobrého upéct k odpolední kávě. Kuchařek mám v knihovně hned několik a tak je velmi náročné a těžké procházet jejich stránky s nádhernými fotkami, nad kterými se sbíhají sliny. Připadala jsem si trochu jako bernardýn.

Až jsem narazila na kuchařku "Provence - škola provensálské kuchyně". Mnoho receptů mi z ní zatím zůstává skryto a zahaleno rouškou tajemství. Dnes jsem ale narazila na obrácený hruškový koláč. Jedná se o provensálskou verzi klasického obráceného jablečného koláče Tarte Tatin, kterou snad znají úplně všichni mlsouni... Nespornou výhodou je, že koláč se dá podávat jak teplý, tak studený. Nečeká na nás tedy martyrium, kdy bojujeme se svým svědomím, abychom si mohli kousíček uzobnout, ještě než koláč vychladne.





A tady je recept ze zmíněné kuchařky:

4 hrušky (sladší, ale aby byly pevné)
4 lžíce rozmarýnového medu (já jsem měla tymiánový, ale můžete asi použít i klasický)

Těsto:
150 g změklého másla
2 větší vejce
200 g tekutého medu
200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva

1) Předehřejte troubu na 180°C. Vyložte kulatou formu pečícím papírem a postavte ji na plech na pečení.

2) Oloupejte hrušky, rozpulte je, zbavte jádřinců. Půlky hrušek dejte do většího hrnce, přelijte vroucí vodou, nechte na mírném ohni vařit 2 - 3 minuty. Jakmile budou hrušky měkké, přeneste do cedníku, propláchněte studenou vodou, položte na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečné tekutiny. Položte rozřezanou stranou na prkénko a nakrájejte do vějířku (u stopky zůstane hruška spojená).

3) Do kastrolku se silnějším dnem dejte med, přiveďte ho k varu a nechte na středně silném ohni vařit, dokud nezačne karamelizovat. Poté ho nalijte do formy a na něj položte hrušky.

4) Máslo utřete do pěny. Vejce šlehejte asi 10 minut s medem, budete mít světlou a krémovitou hmotu. Nasypte do ní mouku a prášek do pečiva a důkladně prošlehejte. Pak vmíchejte do směsi máslo - podobně jako když vmícháváte sníh z bílků.

5) Těsto vylijte na hrušky a rovnoměrně upravte. Pečte asi 50 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené - špejle musí být po vytažení čistá.

6) Nechte koláč vychladnout a poté překlopte na tác nebo talíř s trošku větším průměrem, než je forma (bude vám trochu stékat karamel). Sejměte papír. Koláč můžete podávat teplý, ale i studený.





Koláč je sice hodně sladký, ale je zatraceně dobrý :-).

Pěkný večer, Alča



7 komentářů

  1. Mňam...vypadá luxusně!
    Hezký večer Alčo,
    Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Ten vypadá báječně! :-) O víkendu ho vyzkouším, děkuji za recept :-)
    Molly

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, koláč vypadá luxusně.Sladké mám moc ráda a tomuto kousku bych určitě neodolala.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Alčo, vypadá báječně a jistě i skvěle chutná. Díky za skvělý tip na dobrotu i recept na něj :-) Hezký večer A.

    OdpovědětVymazat
  5. Alenko, vypadá luxusně!
    krásně si nafotila magnolie, ani já se nemohu vynadívat...
    Hezký večer,Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Mohla by Alenka napsat kolik medu zkaramelizovat a kolik vyšlehat s vejci z oněch celkových 200g?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě mohla :-) Pod hrušky jsem zkaramelizovala 4 lžíce rozmarýnového medu (který je uvedený hned na druhém řádku). A pak dalších 200 g (které je potřeba do těsta) jsem vyšlehala s vejci. Med je obsažen v receptu 2x - jednou na karamel a jednou do těsta :-)

      Vymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.