sobota 28. března 2015

Vynikající start do nového dne


Mám moc ráda víkendová rána, kdy se můžu povalovat v posteli a nemám výčitky, že už bych měla vstávat. Teď, když už je venku krásně světlo, se k tomu všemu ještě můžu z postele kochat výhledem z okna a spřádat plány na nový den.

Víkend je většinou také ve znamení vydatnějších snídaní, ke kterým si dopřávám i voňavou čerstvou kávu. O víkendu mi chutná tak nějak lépe. Asi to bude tím, že mám čas si ji skutečně vychutnat. Abych vyvážila svoji neřest, snažím se o víkendu snídat také zdravěji. Vždyť přece snídaně je základ a dodá energii na celý den. Nesmí chybět mléko nebo jogurt, vločky nebo granola a ovoce.



Jak už jsem tu psala, propadla jsem granole a její přípravě. Baví mě vymýšlet různé kombinace, pokaždé dopadne příprava trochu jinak a proto je vždy granola originální. Nikdy není stejná. A proto mě neomrzí. Předchozí várka oříškovo-skořicové granoly s fíky došla, takže bylo na čase připravit várku novou. Tentokrát s trochu exotickým nádechem a s vůní banánů a kokosu.


Budete potřebovat:
3 hrnky ovesných vloček (používám směs vloček z ovsa, špaldy, žita a pšenice)
kešu oříšky
makadamové ořechy
1 hrnek kokosu
1 zralejší banán
javorový sirup (nebo rýžový sirup) - cca 200 g
máslo 100 g
1 lžička mleté skořice
1 lžička kardamonu
3 lžíce banánových chipsů
1 lžička soli
já jsem ještě měla zbytek kokosového mléka, kterého jsem přidala půl hrnečku, ale není nutné

Troubu předehřejte na 150° C.
V jedné misce smíchejte sypké suroviny (vločky, oříšky a rozmačkaný banán,).
V menším kastrolku rozpusťte máslo, přidejte skořici, kardamon, sůl a javorový sirup. Dobře promíchejte, až bude směs dobře propojená. Tekutou směs nalijte do mísy s vločkami. Přidejte kokosové mléko. Směs dobře promíchejte, aby se tekutá směs dobře vsákla do vloček.
Směs rozdělte na plech (pokud máte směsi víc na dva plechy) vyložený pečícím papírem.
Pečte cca 45 minut, než začne směs zlátnou. Průběžně směs promíchejte, aby se vám nespálily oříšky.
Mezitím si na pánvi opražte nasucho kokos.
Hotovou granolu nechte vychladnout, nakonec přidejte kokos a banánové chipsy. 
Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby granola zůstala pěkně křupavá.




Taková snídaně už přece jen naše tělo a mysl pozitivně nastartuje do nového dne.

Tak přeji úžasný den,

Alča




4 komentáře

  1. Alčo, vypadá to dokonale a zase překrásné fotky! Krásnou nedli! Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky a super snídaně Alenko!
    Domácí granolu dělám už roky, i u nás je pokaždé jiná...
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, Alenko, učím se háčkovat a náhodou jsem našla váš blog a jsem prostě unesená :-) klobouk dolů před vámi :-)
    Napadlo mě, jestli byste mi nedala nějaký tip jak začít. Pro začátečníka je toho na internetu strašně moc a já se v tom úplně ztrácím. Byla opravdu moc vděčná za jakoukoliv radu. Děkuji Martina

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.