neděle 4. ledna 2015

Galette des rois - francouzský tříkrálový koláč



Pro mě, jako pro správného milovníka Francie, je součástí oslavy Tří králů tradiční francouzský tříkrálový koláč čili Galette des rois. Francouzi zbožňují tradice a toto je jedna z nich. Tento tradiční koláč plní od prosince pulty téměř všech obchodů s potravinami a cukrářství, aby se mohl několik dnů před 6. lednem (tedy na svátek Tří králů) a několik dnů po něm objevit na stolech francouzských domácností.


Ve Francii najdete dva druhy toho koláče, jedním z nich koláč z listového či křehkého těsta plněný mandlovou náplní. Druhým druhem, který je populární především v jižní Francii, je brioška upletená do tvaru věnce a jejíž horní část je posázená barevným kandovaným ovocem.

Podle tradice je díky galette určen král. V jedné z částí koláče se nachází tzv. "fève" (původně to byl bob, dnes se jedná spíše o nějakou figurku či jinou drobnost, třeba minci). Ten, kdo objeví fève ve své porci se stává králem dne a má právo nosit na hlavě korunu. Král si může také zvolit svou královnu a královna zase krále po celý den. Pokud byste chtěli vědět víc o jeho historii, mrkněte na stránky Velvyslanectví Francie v Praze.



Recept na tento koláč jsem částečně převzala od Davida Lebovitze (kde najdete i pěkný fotopostup). 

Suroviny:

500 g listového těsta

Na náplň:
100 g změklého másla
100 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
100 g cukru krupice
2 vejce
špetka soli
kůra z půlky pomeranče
2 lžíce škrobové moučky
2 lžíce rumu
1 lžička mandlového aroma

Celé mandle nebo kousky sušeného ovoce, nějakou drobnost jako překvapení.

1 žloutek + 1 lžička mléka na potření

Postup:

1) Ušlehejte v robotu máslo. V menší misce smíchejte mandlovou mouku, škrob, cukr, sůl a pomerančovou kůru. Přisypte k máslu a pořádně promíchejte. Poté po 1 zapracujte vejce, rum, mandlové aroma. Náplň přikryjte folií a nechte v lednici vychladit.


2) Listové těsto rozdělte na poloviny. Jednu vraťte do lednice. Na pomoučněné ploše vyválejte a vykrojte kruh o průměru cca 23 cm (jako šablonu můžete použít talíř nebo spodní část z dortové formy). Kruh těsta dáme na pečící papír a vložíme do lednice asi na 30 minut. To samé uděláme s druhou polovinou těsta. Předehřejeme si troubu na 180°C.


3) Těsto na pečícím papíru vložíme na plech. Mandlovou náplň rozetřeme na těsto a u okrajů necháme asi 3 cm volné. Do náplně můžete vložit malé překvapení.


4) Volné okraje těsta navlhčíme vodou a položíme druhý kruh z těsta. Důkladně připlácneme, aby nám náplň nevytekla. Tupou stranou nože uděláme po obvodu koláže vlnky a ostrým nožem ozdobíme horní část koláče (vytváříme ozdobné zářezy ve tvaru listů nebo obilných klasů).


5) Žloutek promícháme s mlékem a potřeme horní část koláče. Nepotírejte boky, aby se koláč pěkně nadzvedl. Povrch koláče několikrát propíchejte, aby mohla odcházet pára. Pokud by se vám koláč při pečení přece jen hodně nadzvedl, propíchněte ho několikrát znova. Pečte dozlatova asi 30 minut. Nechte vychladnout na mřížce. Koláč by se měl podávat teplý nebo při pokojové teplotě.


No, musím sebekriticky uznat, že koláč není úplně podle mých představ. Dokud jsem jej nestrčila do trouby, bylo všechno úplně v pořádku, žádný problém, vše šlapalo jako po másle. Ale pak se po plechu začala rozlévat náplň :-) ... špatně stlačené těsto ... takže tlačit obě části koláče skutečně pořádně. Nic, alespoň jsou teď z toho výborné mandlové tyčinky :o).

Ale nakonec to zas až tak tragicky nedopadlo a máme i korunu. Takže kdo u nás bude králem?


+K+M+B
Christis mansionem benedicat.
Ať Kristus požehná tomuto domu.

Krásný zbytek víkendu,
Alča

5 komentářů

  1. Alčo, díky za inspiraci..a krásný nový rok Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Alca, how wonderful. I know this tradition!!! Wish you the crown and the good furtune!!!
    Have a wonderful time
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádherná inspirace s tou korunkou nemá koláč chybu ... dokonalé , Šárka

    OdpovědětVymazat
  4. Ja cesticko stlacim silne vidlickou po okrajoch necely 1 cm a plnka neunikne. Aby sa velmi nenafukol prejdem po nom nozikom aby som vytvorila listky, kvietky... tak to robia aj tu vo fr. pekarnickach. Monika

    OdpovědětVymazat
  5. Ja cesticko stlacim silne vidlickou po okrajoch necely 1 cm a plnka neunikne. Aby sa velmi nenafukol prejdem po nom nozikom aby som vytvorila listky, kvietky... tak to robia aj tu vo fr. pekarnickach. Monika

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.