úterý 29. července 2014

Rybízové léto ...


... i když rybízových keříků už nemáme na zahrádce tolik, kolik jsme jich mívali ještě pár roků zpátky, neznamená to, že bychom nebyli spokojeni s úrodou.
A hojně ji využíváme na naši oblíbenou bublaninu. Recept, podle kterého bublaninu pečeme, je minimálně 35 let starý a je úplně ten nejlepší jaký znám :-). Abychom recept trochu pozměnili, někdy přidáme tvaroh nebo bílý jogurt, aby bylo těsto vláčnější.




A tentokrát jsem ještě mimo jiné zkusila udělat bublaninu do mističek a ne klasicky na plech. Musím říct, že díky tomu, že byla v mističkách, je mnohem vláčnější, než na plechu. A samozřejmě hojně posypaná černým rybízem. Pokud se těsto neprohýbá pod nánosem ovoce, není to žádná bublanina :o).



A tady je recept, není nijak zvlášť složitý:

2 hrnky polohrubé mouky, do ní prosít 1 prášek do pečiva, přidat 1 hrnek cukru písek, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 1 celé vejce, 1/2 hrnku oleje a tolik mléka, aby bylo těsto vláčné (ani moc husté, ani moc řídké). Vše promícháme v misce, klidně stačí vařečkou, vůbec nemusíte roztahovat robota :-)

Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme bohatě ovocem a drobenkou. Dáme upéct do předehřáté trouby na 150-180°C cca 20-30 minut.


Pokud budete chtít vyzkoušet, budu moc ráda - pak dejte určitě vědět, jak vám chutnalo :-)

Pěkný a pohodový den,

Alča 




5 komentářů

  1. Alenka, recept na dobrú bublaninu som naozaj potrebovala, takže určite vyskúšam. Toho oleja tam ide asi 1/2 dcl. Fotky sú nádherné, hneď by som išla piecť. Aj tie mištičky je prima nápad. Je to také efektné. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný nápad dát bublanin do malých mističek až sem mi to zavonělo :), krásné léto

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, z obyčejné (ale dobré) bublaniny si udělala elegantní a stylový dezert.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, miluju černý rybíz a že se nám ho letos urodilo.
    Krásně jsi nafotila super nápad, určitě někdy vyzkouším.
    Pohodové léto, Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherně nafocené,hned bych si dala, Šárka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥

© Chez Alena. Design by FCD.