čtvrtek 21. února 2013

Jaroslav Dušek a Čtyři dohody

čtvrtek 21. února 2013

Jaroslav Dušek a Čtyři dohody

Krásný večer všem,
dnes jsem tu trochu s netypickým příspěvkem,
nebudu vám ukazovat nic z tvoření ani dobroty z kuchyně.


Chtěla bych se s vámi podělit a doporučit vám
divadelní představení zvané Čtyři dohody, ve které exceluje a podává strhující výkon
Jaroslav Dušek a které jsem včera navštívila.

I když jsem měla o knize Čtyři dohody od toltéckého šamana Dona Miguela Ruize nějaké povědomí,
nedokázala jsem si představit její ztvárnění.
Z divadla jsem odcházela nadšená a plná dojmů a pocitů, 
protože nejen já, ale kompletně zaplněné divadlo se ztotožnilo s tím, co pan Dušek prezentoval
dokázal nás vtáhnout do děje, každý se stal aktérem. V jednu chvíli se celý sál popadal za břicho smíchy
a ve vteřině nastalo ticho a všichni soustředěně poslouchali a přemýšleli...
Pokud jste někdo viděl, dáte mi určitě za pravdu...


Protože přesně nedokážu vyjádřit slovy, o čem představení přesně, protože jej vnitřně
 stále ještě zpracovávám, vypůjčila jsem si stručnou charakteristiku z internetu...


***
Čtyři dohody, Don Miguel Ruiz a Jaroslav Dušek. Kniha z roku 2001, toltécký šaman a oblíbený český herec. Učení indiánského kmene Toltéků zaujalo známého českého herce Jaroslava Duška.
Nehřešme slovem, neberme si nic osobně, nevytvářejme si žádné domněnky a dělejme vše tak, jak nejlépe dovedeme. Takhle jednoduché je znění dohod s podtextem: poznání lásky, vztahů a přátelství, jak je vidí toltécký šaman Don Miguel Ruiz. Jaroslavu Duškovi a jeho kolegům se podařilo vyplnit dvouhodinové představení toltéckým učením, humorem a především pravým poznáním. Úsměv na tváři jde ruku v ruce s úžasem v obličeji během celého vystoupení. Neustálé střídání těchto elementů je skutečně časté. Připravte se na kvanta nových informací, nových pohledů na svět a vůbec na život.
Toltékové jsou jedním z kmenů předkolumbovské Ameriky původně žijících na území dnešního Mexika. Označení Tolték je synonymem pro milovníka poznání, šiřitele harmonie nebo umělce ducha. Tato hrstka vyvolených, jakožto i další indiánské civilizace, je leckým obdivována pro své umění soužití s přírodou, pojetí života a inspirující pohled na svět. Pro ně je život pouze hra, jíž započal Bůh Brahmá. Toltékové se pouze snaží hrát hru, jak nejlépe umí, to pro ně znamená život.

1. dohoda: Nehřešme slovem
Miřme slovem přesně a využijme naplno sílu slov! Lekcí, kterou si máme z této dohody odnést, jest: "Mluvme o každém člověku tak, jako by byl této konverzaci přítomen i on sám." A rázem můžete ze svého diáře vyškrtnout mnoho hodin hádek a vysvětlování na téma: Kdo, kde, kdy a o kom co řekl. Najednou nebude potřeba řešit, co jste kdy o kom řekli. "Ty jsi mé druhé já," zní v překladu pozdrav starých Toltéků. Zajímavé viďte? Při každém setkání si to opakují, aby na to nezapomínali. Z toho vyplývá, že oni si jsou vědomi fakta: "Ublížím-li já tobě, ublížím tím zároveň i sobě." 

2. dohoda: Neberme si nic osobně
"Ty jsi ale blbec!" Profláklá věta. Vy jste si již ale plně vědomi, o kom toto tvrzení vypovídá, viďte? Ano, o autorovi. Nás se to přece vůbec netýká. To je problém toho, kdo to vyslovil, ne náš! O kolik by ubylo sporů a přibylo úsměvů, pokud by každý měl stále na paměti i třeba jen tento jediný fakt...

3. dohoda: Nevytvářejme si žádné domněnky
Domněnky neboli naše mocná představivost upíraná nesprávným směrem.
Každý máme v hlavě vlastní svět, skrz který se díváme na ten skutečný svět, který sdílíme se zbylými 7 miliardami lidí. To je něco abnormálně složitého i pouze k letmé představě. A jelikož se nám někdy tyto světy mísí do jednoho obrazu, vyvstávají nám náhle v mysli slova jako: mělo být, mohlo být apod. Domníváme se a následně se divíme skutečnosti, že to tak opravdu není a pociťujeme zklamání. A právě proto je nevytváření si žádných domněnek jednou ze Čtyř dohod.

4. dohoda: Dělejme vše tak, jak nejlépe dovedeme
Dělejme vše nejlépe, jak v daném okamžiku umíme! Dejte do toho všechno, to je to! "Soutěží jen ten, který ještě nepochopil svůj dar," říkávají Toltékové.
Dělejte všechno nejlépe jako umíte. Ale ne lépe!

Na konci života je naprosto lhostejné, čeho jste dosáhli a jaké bohatství jste nashromáždili, záleží pouze na vztazích, které se vám podařilo vybudovat.

"Začněte tím, že si zítra udržíte dobrou náladu!" Touto větou dělá Jaroslav Dušek tečku za představením a tím odhaluje první krok na cestě učení starých moudrých Toltéků.


***

Krásný a pokojný večer,

Alča
Read article
neděle 17. února 2013

Tulipánový ...

neděle 17. února 2013

Tulipánový ...

Všem krásný večer,

blogy spousty z vás zdobí nádherné, něžné a křehké tulipány. Mám je také moc ráda ... ale bohužel pracuji v průmyslové zóně, tak se do města a do květinářství dostávám velmi zřídka.
A abych vám nezáviděla, tak jsem si je uháčkovala :-). Opět jsem zvolila své oblíbené barvy - jak jinak ... smetanovou a dva odstíny růžové... Tulipány jsem pěkně natužila ve škrobence vonící po levanduli (tak mi tulipány alespoň trochu voní) a pak připevnila na špejli ... nic šikovnějšího jsem nesehnala a nic kloudnějšího mě nenapadlo. A místo zelených lístků jsem využila větvičky s jehličkami, které krásně vše oživily...


  
A protože se o mě začíná pokoušet rýma a kašel,
léčila jsem se dnes dobrým zázvorovým čajíkem ...


... a koukala jsem
(při tom květinovém tvoření) na oblíbenou starou českou pohádku
Princezna se zlatou hvězdou na čele...

"Pověz mi modrá obloho, proč rozkvétají květy?
Pro koho kvetou, pro koho? Tam bílé mraky letí.
Pro koho kvetou pro koho? Tam bílé mraky letí."


"Proč tolik voní zahrady, když první rosa padá?
Kam letí mraky nad námi a proč je mám tak ráda?
Kam letí mraky nad námi a proč je mám tak ráda?"



Krásný nedělní večer třeba s pohádkou ...

Alča



Read article
neděle 10. února 2013

Jarní nálada a pečené musli

neděle 10. února 2013

Jarní nálada a pečené musli

Zdravím vás všechny po delší době. Po dvou nebo třech týdnech jsem měla konečně volný víkend, který jsem mohla plně věnovat tvoření ... háček už mi opravdu chybě. A náležitě jsem toho využila a začala se poctivě připravovat na jaro. 

Jara už se nemůžu dočkat. I když sem tam už vysvitne sluníčko, pořád je ještě teprve druhý zimní měsíc, takže to ještě bude chvilku trvat. Nicméně to mi nebrání, abych si doma jaro už nepřivolávala.

Jaro letos zamýšlím ladit do pastelových a světlých barev ... prozatím začínám smetanovou a světle růžovou ... Uháčkovala jsem malé kytičky, které jsem pověsila na větvičky modřínu, které mi ještě po zimě zbyly ... 

Další kytičky jsem přišila na ušité ptáčky - jednomu ptačímu klukovi a jedné ptačí slečně jsem vytvořila hnízdečko (ať alespoň někdo oslaví Valentýna, když já ho neslavím :-)) a třeba z toho vznikne ptačí rodinka ;-)




 ... od kamarádky jsem dostala keramická vajíčka, takže už vymýšlím, co s nimi ...




A kromě jarního tvoření jsem objevila kouzlo domácího pečeného musli. V poslední době mi kupované moc nejede, nemám moc ráda klasické nepečené musli a kupované pečené musli je na mě moc tvrdé :-). Před několika týdny jsem listovala časopisem Apetitonline, kde se občas kochám a čerpám inspiraci a objevila jsem recept na domácí pečené musli. A od té doby jej dělám skoro pořád - a světe div se, jí ho celá rodiny (a to i chlapi, kteří ani nevěděli co musli je :-))


Recept už dělám od oka ... vlastně ani na poprvé jsem nic nevážila a tak nějak přiměřeně přiměřeně :-)
Snad až na máslo ... a tady malý receptík:

150 g másla
3 lžíze medu a 3 lžíce javorového sirupu (slouží jako pojidlo ... v původním receptu je třtinový cukr, ale ani jsem ho tam nedávala, už tak mi to přišlo dost sladké)
ovesné vločky
sušené ovoce (meruňky, brusinky, švestky)
strouhané kokos (a já dávám i pomleté ořechy)
a v podstatě vše, co vám chutná ... oříšky, kdo nedrží dietu může i čokoládu :-), skořici... 

Super na receptu je, že je pokaždý jiný ...

Do rozpuštěného másla přimíchám med a javorový sirup a vařím, aby vznikla hustší karamelová hmota. Poté přidám sypkou směs, aby byla hustá (případně zahustím vločkami, kokosem nebo ořechy).

Poté rozprostřu na plech vyložený pečícím papírem a na cca 10 - 15 minut dám do trouby a sem tam promíchávám, aby se hezky opeklo ze všech stran. A dávám pozor, aby se musli nespálilo, to by pak bylo nahořklé a nebylo by to ono :-)


Přeji dobrou chuť a pěkný večer.
Alča




Read article