neděle 28. října 2012

Srdíčka a srdíčková girlanda

Krásný večer milé dámy,

i nás na Hané včera poněkud překvapil sníh.
Ráno propršelo a déšť přešel v odpoledních hodinách
plynule ve sníh.

A tak nějak jsem při světle svíček
začala háčkovat srdíčka...
a že jich bylo...
Na Vánoce mám moc ráda klasiku...
tak jsem zkombinovala bílou
přízi s vínovým kanafasem.

Na uháčkovaná mini srdíčka
jsem našila ještě menší srdíčka z kanafasu...





A protože se mi kombinace moc zalíbila,
vytvořila jsem si i girlandu na zavěšení...
bude asi do okna, na schodiště nebo na dveře...






... to si ještě musím rozmyslet :-)

Mějte se fajn
a příjemný vstup do nového týdne,

Alča

úterý 23. října 2012

Dýňování

Krásný večer moje milé,

tentokrát přicházím opět s příspěvkem 
o vaření - respektive zavařování.
Stále ještě zpracovávám dýně :-)


Inspirovala jsem se Martinkou
a obšlahla její recept na marmeládu.
Marti velké díky, protože je
fakt výborná a náš taťka,
který je velký mlsoun,
ji jí po lžičkách ... přitom normální
dýni by asi nepozřel :-)

Příští rok určitě budu vařit zase :-)


 

Při vaření to vonělo jako při adventních jarmarcích
po skořici, badyánu, jablíčkách :-)




Přeji vám všem krásný večer.
Alča


sobota 13. října 2012

Hruškový crumble

Krásný podvečer,

s příchodem chladnějšího počasí a 
prvních mrazíků je čas
sklidit vše, co ještě na zahrádce zbylo.

Dnešek byl ve znamení trhání hrušek ...
Protože to jsou pařížanky,
jsou ještě tvrdé (ale slaďoučké - hned jsem
při trhání jednu slupla).

A protože jsou krásně pevné,
rozhodla jsem se udělat pekelně
jednoduchý a pekelně dobrý recept,
který obvykle dělám z jablíček ...


... a to crumble.

Crumble je oblíbeným především
v anglosaských zemích.
Recept je strašně jednoduchý - skládá se
z ovoce a drobenky.

Potřebujete:
6 větších hrušek
brusinky (klidně i sušené)
cukr (já jsem použila třtinový)
skořici
javorový sirup/rum

Na drobenku:
polohrubou mouku
vanilkový cukr
cukr
kousek másla
nakrájené oříšky nebo mandle


Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Brusinky namočíme do rumu nebo do javorového sirupu.
V kastrolku necháme zkaramelizovat cukr,
přidáme hrušky, brusinky, zasypeme skořicí
a necháme chvíli podusit, 
aby hrušky trochu změkly
(ale nerozvařily se).




Hotovou směs vložíme do vymazané skleněné formy,
nebo do malých zapékacích mističek
a posypeme drobenkou (vyšší vrstva).
Dáme zapéct do trouby na 180°C po dobu 20-30 minut
(až zezlátne drobenka)

Dezert je výborný horký i studený.
Studený ještě zdobím trochou řeckého jogurtu :-)




Dobrou chuť a pěkný večer,

Alča


















neděle 7. října 2012

Mezi rozchodníky

Po propršeném dni u nás
nakonec vykouklo sluníčko ...
A tak vynikla krása 
rozchodníku nádherného,
tak se jmenuje trvalka,
kterou pěstujeme na našem dvorku.

Květy rozchodníku
mne inspirovaly k vytvoření
polštářku.
Využila jsem motiv květinek,
které jsem už dříve použila na
podšálky...
a postupně sháčkovávala
dokola,
až vznikl tento povlak.



 V zadní části chybí střední květina,
vytvořila jsem tak otvor
pro výplň.
Aby povlak hezky držel,
je vzadu stužka na zavázání :-)




 Krásný večer
a hezký vstup do nového týdne,

Alča






sobota 6. října 2012

Podzimní sovička Athénka

Hůůů hůůů,

dnes vás všechny přiletěla z lesa
pozdravit sovička, kterou jsem pokřtila
Athénka.


Přiletěla takhle odpoledne,
v zobáčku pár modřínových větviček,
usedla na starou dřevěnou stoličku
a uvelebila se u nás...
... a už se jí nechtělo pryč.





Letos jsou prostě sovičky v módě,
tak nesměla chybět ani u nás.

Krásný večer,

Alča





pátek 5. října 2012

Giweaway u Renatky

Krásný páteční večer,

doufám, že se těšíte na nadcházející víkend.

Mě čeká spoustu práce,
na lavičce na dvorku čekají nádherné dýně,
takže víkend bude ve znamení
zavařování a vaření.
Chystám se udělat marmeládu
podle Martinky,
upéct dýňový koláč a 
snad stihnu i něco zavařit.

Ale, než se do všeho pustím,
nesu novinku o nové
Giweaway, kterou pro nás připravila
Renatka z blogu


Můžete získat tyto nádherné ceny
lucerničku a srdíčko.

Tak jukněte :-)

Pěkný večer,

Alča
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...