sobota 13. října 2012

Hruškový crumble

Krásný podvečer,

s příchodem chladnějšího počasí a 
prvních mrazíků je čas
sklidit vše, co ještě na zahrádce zbylo.

Dnešek byl ve znamení trhání hrušek ...
Protože to jsou pařížanky,
jsou ještě tvrdé (ale slaďoučké - hned jsem
při trhání jednu slupla).

A protože jsou krásně pevné,
rozhodla jsem se udělat pekelně
jednoduchý a pekelně dobrý recept,
který obvykle dělám z jablíček ...


... a to crumble.

Crumble je oblíbeným především
v anglosaských zemích.
Recept je strašně jednoduchý - skládá se
z ovoce a drobenky.

Potřebujete:
6 větších hrušek
brusinky (klidně i sušené)
cukr (já jsem použila třtinový)
skořici
javorový sirup/rum

Na drobenku:
polohrubou mouku
vanilkový cukr
cukr
kousek másla
nakrájené oříšky nebo mandle


Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Brusinky namočíme do rumu nebo do javorového sirupu.
V kastrolku necháme zkaramelizovat cukr,
přidáme hrušky, brusinky, zasypeme skořicí
a necháme chvíli podusit, 
aby hrušky trochu změkly
(ale nerozvařily se).




Hotovou směs vložíme do vymazané skleněné formy,
nebo do malých zapékacích mističek
a posypeme drobenkou (vyšší vrstva).
Dáme zapéct do trouby na 180°C po dobu 20-30 minut
(až zezlátne drobenka)

Dezert je výborný horký i studený.
Studený ještě zdobím trochou řeckého jogurtu :-)




Dobrou chuť a pěkný večer,

Alča


















11 komentářů:

  1. Tak tenhle receptík ještě neznám a hrušky miluji:-)Hezký večer!

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, voní to až k nám ;-) Dělávám ho z rebarbory, ale hruškový může být ještě lepší! Hned uložím recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hrušky mám moc ráda, budu muset vyzkoušet. Vypadá to prudce jedle.:-)

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Alčo, tak to je mňamózní dobrůtka! Už vím, co bude zítra sladkého ... Děkuji za tip a přeji hezkou neděli, Maru

    OdpovědětVymazat
  5. Je,skoda,ze nemusim drobenku,jinak peceni z hrusek miluji.Dobrou

    OdpovědětVymazat
  6. Alenko, tak tento receptík vůbec nevypadá špatně. Budu muset vyzkoušet.
    Hezkou neděli ... Věra

    OdpovědětVymazat
  7. Alenko, mňam! Crumble dělám z jablek, švestek a letos poprve z ostružin, hruškový ještě nééé. Ráda vyzkouším!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo, recept je fakt úžasně jednoduchý a rychlý, a lze dělat téměř z jakéhokoli ovoce :-)
    Alča

    OdpovědětVymazat
  9. Alenko, to je tedy hrušková mňamka..a krásné fotky!!
    prostě úžasný příspěvek!!
    Měj se moc hezky
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  10. Alenko, tak jsem tu zase. Koukni ke mně na blog, něco malého tam máš.:-)

    Andrea

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to nádherně, natož jak to potom musí chutnat... ! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za zastavení se na blogu a za všechny komentáře. Těším se na vás. Alča ♥